Hallgatni arany!

Hallgatni arany!
publikálva: 2017. augusztus 8.
 

Lehet, hogy elsőre kicsit furcsának tűnik, ha azt állítom, ahhoz, hogy beszélj, megszólalj egy idegen nyelven, ahhoz előbb hallgatnod kell :) Mindjárt igyekszem is rávilágítani a dolog lényegére és bebizonyítani Neked, hogy mennyire fontos, hogy hallgasd és minél többet hallgasd a nyelvet. Viel Spaß!

Hallgatni. Ez a sikeres nyelvtanulás egyik legfontosabb eleme. Ha igazán jól szeretnéd csinálni, akkor tulajdonképpen a nyelvtanulás első két hónapjában mást sem szabadna tenned, mint egész nap német nyelvű tévét nézni, rádiót hallgatni. Az MP3 lejátszódnak, okostelefondnak is tele kellene lenni német dalokkal és csak azokat szabadna hallgatnod. Miért is?

Hidd el, ha létezne olyan csodamódszer, amivel bárki pillanatok alatt megtanulhatna németül, egészen biztosan mindenki azt használná. Nincs ilyen. Legalábbis olyan, ami mindenkinek jó. Egyetlen módszer van, ami biztosan mindenkinél beválik, hiszen az anyanyelvünket is így sajátítottuk el mindannyian: hallgatni, hallgatni, hallgatni és még egy kicsit hallgatni. És erre nem mondhatod azt, hogy más megtanulni az embernek az anyanyelvét és más egy idegen nyelvet. Ha teszem azt Németországba vagy Ausztriába születsz, most folyékonyan beszélnél németül, de már tetted ezt volna három éves korodban is, amikor még egyetlen nyelvtankönyvet sem vettél a kezedbe.

Napi 10-12 órában ért a nyelv, mint inger. Egészen biztos, hogy eleinte egyetlen kukkot sem értettél belőle, de aztán megtanultad. Lehetnek különbségek abban, hogy előbb vagy később szólaltál meg, de az biztos, hogy a módszer, ami működött, az a hallgatás, a nyelv hallgatása. Az anyanyelvünket is úgy tanultuk meg, hogy előbb hallgattuk, aztán beszéltünk, és csak ezek után jött az írás és az olvasás. Ezért mondtam az elején, hogy így kellene eljárni a német nyelv tanulásával is. És nem fordítva, mint ahogy az manapság a nyelvoktatásban történik. Ezért okoz sokaknak gondot a hallott szöveg megértése, ami pedig a kétoldalú kommunikáció alapja. Hiszen, ha nem érted, hogy mit mondanak Neked, válaszolni sem tudsz rá. A nyelv eredendő célja pedig a kommunikáció.

Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy nem lehet az a kifogás, hogy de hiába nézem a tévét, hallgatom a rádiót, egy szót sem értek belőle. Csecsemőként sem értetted. De megtanultad. Mert annyiszor hallottad. Most sincs más teendőd. Csak hallgasd. Minél többet. Próbáld meg azt, hogy egy hétig minden nap két órát hallgatsz valamit németül. Lehetőleg ne csak zenét. Mondjuk nézd meg a kedvenc filmed (ha nincs kedvenc német filmed, majd ehhez is adok tippeket) minden nap. Még csak az sem kell, hogy leülj a tévé elé, hiszen az nagyon sok időt venne igénybe, az idővel meg ott próbálunk spórolni, ahol csak lehet, hogy hatékonyak tudjunk maradni. Mondjuk tedd ezt takarítás közben, főzés közben, vagy olyan más tevékenyésgek közben, amikor hallhatod a tévét, de nem kell odaülnöd elé.

A hallgatás, mint módszer, segít akkor is, ha már belekezdtél a német tanulásába. Rövid időn belül egyre több szót fogsz kihallani a szövegből és egyre több mindent fogsz megérteni.

Tehát csak hallgass, mert hallgatni arany!

 

Copyright 2017 © Nemetrevalo.hu

Minden jog fenntartva!

Visszalépés az előző oldalra...