Alias csipkebogyó, kutyarózsa, ebrózsa, gyepürózsa, csitkenye, tüskefa. Németül: die Hagebutte. Késő ősszel, télen pirosan virító gyümölcséből készítenek teát, lekvárt, likőrt és pálinkát, de felhasználhatjuk lakásunk díszítésére, illetve kiválóan alkalmas nátha és influenza gyógyítására is. Viel Spaß!
A ribizkét megelőzve ezé a gyümölcsé az első hely, ami a C-vitamin tartalmat illeti. Ezen túl csökkenti az influenzás panaszokat, erősíti az immunrendszert, gátolja a meszesedést. A mellékvesék és máj működését is serkenti, sőt vesekő, vesehomok eltávolítására is használják. Sebeket, fertőzéseket is kezelhetünk csipkebogyóval. A gyenge csontozatúaknak, csontritkulásban szenvedőknek is nagyon ajánlott, mivel erősíti csontokat.
A belőle készült lekvárt általában palacsintába vagy vadételekhez használjuk. De nézzük, hogyan is készül.
Hagebuttenmarmelade
Zutaten:
1 kg Hagebutten
500 g Zucker
250 ml Wasser
Saft einer Zitrone
Zubereitung:
Entfernen Sie die Stielansätze und Blüten der Hagebutten, halbieren die Früchte, entkernen sie und waschen sie gründlich.
Lassen Sie sie dann mit Wasser bedeckt über Nacht ziehen.
Gießen Sie dann das Wasser bis auf eine Tasse ab und geben den Zitronensaft zu den Hagebutten.
Kochen Sie die Hagebutten nun auf und kochen sie zugedeckt bei schwacher Hitze in einer halben Stunde weich.
Streichen Sie sie dann durch ein Sieb und kochen sie dann mit dem Zucker ungefähr 10 Minuten.
Füllen Sie die Hagebuttenmarmelade nun in Marmeladegläser.
Forrás: chefkoch.de
Németrevaló miniszótár
entfernen (-te, h.-t) -eltávolít
e Hagebutte (-, -n) - csipkebogyó
halbieren (-te, h.-t) - elfelez
aufkochen (-te, h.-t) - felforral
s Sieb (-(e)s, -e) - szita
Ha szeretnéd az újdonságokat közvetlenül az emailfiókodba megkapni, akkor iratkozz fel a hírlevélre vagy regisztrálj. Én ez utóbbit javaslom, mert a gdpr miatt ugyanazokat a dolgokat kell jóváhagynod (semmi különbség), viszont regisztráltként INGYEN hozzáférsz az ÖSSZES NYELVTANI MAGYARÁZATHOZ, illetve KORLÁTLANUL a nyelvtanulást segítő JÁTÉKOKHOZ.
Regisztrálok