Hús, hús, hús

Hús, hús, hús
publikálva: 2017. November 17.
 

Ismét itt a péntek. Jöjjön megint egy jó kis német étel receptje. Ha elkészíted, küldj róla egy fényképet. Kíváncsi vagyok, hogy sikerül. Viel Spaß!

Németországban a leggyakrabban fogyasztott húsfélék a disznóhús, a marhahús és a szárnyasok. Ez utóbbiak közül náluk is az első helyen a tyúk (vagy csirke) áll, de kedvelik a libát, a kacsát és a pulykát is. A vadászati szezon alatt, mivel előszeretettel fogyasztják frissen, nagy kereslete van a vaddisznónak, vadnyúlnak és őznek is. Habár a kereskedelemben lehet bárány- és kecskehúst is kapni, a legtöbb vidéken nem tartozik a legkedveltebb húsfajták közé. Néhány térségben különlegességként kínálnak lóhúst is, de azt nem állíthatnánk, hogy túlságosan elterjedt lenne.

Németország világszerte híres a kolbászokból, virslikből és hurkákból (Wurst) kínált nagy választékáról. Ezek közül van már néhány olyan is, amit az Európai Unió is helyi specialitásként véd. Közéjük tartozik a türingiai vagy a nürnbergi roston sült kolbász. Bajorország az úgynevezett Weißwurstról híres, ami egy fehér, természetes bélbe töltött, túlnyomó részben borjúhúsból készült világos főzőkolbász. A másik helyi specialitás a Leberkäse, ami darált marhahúsból és sertéshúsból készülő kolbászkülönlegesség. A nevéből arra következtethetnék, hogy köze lehet a májhoz, vagy a sajthoz, de igazából egyikhez sincs. A Németországban szép számmal megtalálható kolbászsütő bódénál lehet bécsi, frankfurti, nürnbergi vagy türingiai virslit kapni, de nem szabad kihagyni a currys kolbászt (Currywurst) sem, ami egy darabokra vágott sült kolbász, pikáns paradicsomos-currys szósszal. Mennyein finom! A méneteknél a virslik és kolbászok már múzeumot is kaptak. Holzhausenben, egy türingiai kisvárosban, nem messze Erfurttól nyílt meg az "Első német sültkolbászmúzeum".

Ha német húsból készült különlegességekről beszélünk, akkor mindenképpen meg kell említenünk a csülköt, illetve a sült húsgombócot, amit Frikadelle-nek (fasírt), de Berlinben Bulette-nek is hívnak. Máshol Klopse vagy Hacktätschli, esetleg Fleischlaiberln. A Frikadelle kifejezéssel már a XVII. század elején találkozhatunk a német nyelvben. Sokféle húsból készülhet, az a lényeg, hogy az alapja darált hús, de különlegességként találkozhatunk halból készült változatával is.


Frikadelle

Zutaten für 4 Portionen:

500 g Hackfleisch, gemischt

1 Zwiebel

1 Glas Oliven, schwarze, ohne Kerne

1 Paket Schafskäse

1 Zehe Knoblauch

3 EL Kräuter, gemischt

1 Kugel Mozzarella

8 kleine Kirschtomaten

4 Scheibe Paprika, geröstet, aus dem Glas

Salz und Pfeffer

Cayennepfeffer

Butterschmalz

1 Tasse Semmelbrösel

1 Ei

Zubereitung:

Die Zwiebel klein hacken, Knoblauch auspressen und mit den Kräutern, dem Hackfleisch, dem Ei und den Semmelbröseln zu einem Teig verkneten. Alles mit den Gewürzen pikant abschmecken. Den Schafskäse, Mozzarella und Paprika in Würfel schneiden. Aus dem Hackfleischteig kleine, tischtennisballgroße Kugeln formen und in jede abwechselnd Paprika, Oliven, Schafskäse, Kirschtomate oder Mozzarella drücken. In einer Pfanne mit Butterschmalz knusprig braten und mit dies servieren.

Für eine Party kann man die Bällchen auch prima auf dem Blech garen.

Forrás: chefkoch.de


Egy kis segítség

e Zehe (-, n) – gerezd; lábujj

e Kirschtomate (-, -n) – koktélparadicsom

r Semmelbrösel (tsz.) – zsemlemorzsa (az ossztrákok „das” névelővel használják)

verkneten (-te, h.-t) – gyúr, összegyúr

abschmecken (-te, h.-t) – (meg)ízesít, (meg)kóstol

tischtennisballgroß – teniszlabda nagyságú

 

Ha inkább halat ennél

Visszalépés az előző oldalra...