Legyenek céljaid!

Legyenek céljaid!
publikálva: 2017. november 27.
 

Megpróbáltam összeszedni néhány gondolatot arról, hogy miért is fontos, hogy tudd, miért tanulsz. Sokat segíthet, ha tudod merre tartasz, mert az mindig az egyik legerősebb motiváció. Viel Spaß!

Amikor elkezdesz egy nyelvet tanulni, nagyon fontos, hogy tudd, miért csinálod. Ez is része a motivációnak, amit már említettem, és részletesen fogunk az elméletéről is beszélni, hogy értsd, miért van rá szükség.

Mielőtt neki látsz a nyelvtanulásnak, tényleg pontosítsd magadban, hogy mi az, amit el akarsz érni. Mert nem mindegy, hogy a diplomádhoz szeretnél nyelvvizsgát, vagy külföldre készülsz dolgozni, esetleg turistaként kívánod felkeresni az adott országot. De az is lehet, hogy ez a kulcsa számodra egy sokkal kedvezőbb munkalehetőségnek, ahol viszont csak írásban kell az adott nyelven a külföldi partnerekkel a kapcsolatot tartanod.

Nagyon nem mindegy. Mert ha nem célirányosan tanulsz, akkor rengeteg időd és energiád megy el felesleges dolgokra. Azt pedig Te is érezni fogod, hogy ezek számodra feleslegesek, így csökken a lendületed, a kitartásod, néha kihagysz egy-egy alkalmat, ami tanulásra fordítanál, aztán egyszer csak azt veszed észre, hogy feladtad.

Ráadásul az a szomorú hírem van, hogy nyelvtanulás nem olyan, mint a járás, vagy az úszás, hogy egyszer megtanultad és örökre tudni fogod (majd erről is lesz szó, amikor a készségekről, képességekről, jártasságokról beszélünk), gyakorolni kell és szinten tartani. Különben azt veszed észre, hogy már megint kezdheted elölről. Annál kiábrándítóbb dolog pedig kevés van.

Ezért sem mindegy, hogy meg tudod-e pontosan határozni azt a célt, amiért a német nyelvre szükséged lesz. Mert amire használni fogod, azt kell megtanulnod, hiszen azt fogod alkalmazni, és így nem megy veszendőbe a megszerzett tudásod.

Fontos szabály még az is, hogy attól függően, hogy mi a célod, mennyi időt tudsz tanulásra szánni (ezzel kapcsolatban már adtam néhány ötletet), a hosszútávú célt oszd fel kisebb részekre, amelyekben meghatározod, hogy mikor, hol kell tartanod. Ezt írd is le. A legjobb, ha előveszed a határidőnaplódat, és a többi napi teendőd közé (hiszen úgyis minden nap időt kell szánnod a tanulásra) felírod, hogy mikor, mi következik. Ez azért kell, hogy ne kerüljön túl távolra az eredeti cél, mert az néha az idő és az odáig megteendő út hosszúsága miatt, ha mondjuk fáradt vagy, elérhetetlennek tűnhet és így bizonytalanná válhat. De az mindig belátható és megfogható, hogy jövő hét csütörtökig meg kell tanulnom 20 szót és tudnom kell a melléknevek ragozását.

A másik fontos dolog, hogy ha nincs célod, nem tudsz célirányosan tanulni. Mint már mondtam, teljesen felesleges szóbeli kommunikációt tanulnod, ha csak írásban használod a nyelvet. Minek tanulnád meg a kötőmódot és a gazdasági nyelvet, ha turistaként szeretnéd valamelyik német nyelvű országot bejárni. Én azon leszek, hogy úgy alakítsam a tanulnivalókat, hogy az a Te célodnak maximálisan megfeleljen. De ehhez Te is kellesz.

Nos, tehát elő a papírral, és gondold végig, hogy mit szeretnél!

 

Korábbi okosságok

Visszalépés az előző oldalra...