Ha látom, akkor megjegyzem

Ha látom, akkor megjegyzem
publikálva: 2017. szeptember 4.
 

Amikor nyelvet tanulunk, az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogyan memorizáljuk az elsajátítandó anyagot. Ebben is próbálok segíteni Neked. Az egyik személyes mottóm: ha látom, akkor megjegyzem.

Ez bizony az emberek nagy többségénél így van. Mindez a memóriánk működésével függ össze, amiről majd a későbbiekben még beszélünk.

Idegen nyelv tanulásánál nyilván elsődlegesen a szavak memorizálása és hosszútávú megjegyzése lehet az, ami próbára teszi emlékezőtehetségünket. (Az előhívásról majd egy másik bejegyzésben ejtek szót.) Néhány nagyon egyszerű trükk, mind olyan, ami arra alapoz, hogy az emberek nagy többsége vizuális típus, ami azt jelenti, hogy az észleléshez leginkább a szemüket használják, a megértéshez pedig a vizuális feldolgozást. Persze azért ezek a trükkök is igényelnek némi felkészülést, de mindenképp megéri.

 

Tudsz olyan helyet mondani, ahol minden esetben magad vagy zavartalanul, senki nem zökkent ki és némi időt mindennap eltöltesz ott?:). Hát igen. Készíts vagy egy A4-es lapra, de inkább kisebb méretre szólistát, és függeszd ki a mellékhelyiség ajtajára belülről. Nem kell hozzá sok idő, és a szavak nagy többségét bármikor fel tudod majd idézni. Ha már az összes szót tudod, jöhet az újabb adag. Arra ügyelj, hogy ne akarj mindent egyszerre megtanulni, elég, ha kb. 10 szó szerepel a listán.

 

Amivel még fokozhatod ennek a szótanulási módszernek a hatékonyságát, ha a szavakat különböző színnel írod egymás alá, természetesen a német szót és magyar megfelelőjét ugyanazzal a színnel. Ez a módszer majdnem csodákra képes.

 

A színeket másképp is használhatod. Én világ életemben ezt alkalmaztam, és itt az oldalon is láthatod a német nyelvű bejegyzésrészeknél. Igen, a németben nem feltétlen egyszerű megjegyezni a derdiedast (szerdánként jön a segítség néhány szabállyal), de ha a hímneműeket mindig kékkel, nőneműeket mindig pirossal, a semleges neműeket pedig, mondjuk, mindig zölddel írod, az nagyon sokat segít.

Próbáld ki! Kíváncsian várom a tapasztalataidat!

 

Viel Spaß!

Visszalépés az előző oldalra...