Szavak, szavak, szavak...

Szavak, szavak, szavak...
publikálva: 2017. október 23.
 

A nyelvtanulás egyik sarkalatos pontja az idegen szavak elsajátítása, ami lássuk be, nem egyszerű feladat, és elég időigényes is. Megúszni azonban nem lehet. Megpróbálok néhány tanácsot, praktikát adni, amivel ha nem is egyszerűbbé, de hatékonyabbá tehetjük a nyelvtanulás ezen részét. Viel Spaß!

Egy módszert korábban már említettem a "Ha látom, akkor megjegyzem" című bejegyzésben.

A másik nagyon hatékony módszer, ha a szavakat kis kártyákra írod fel, amik a táskádban vagy akár a zsebedben is elférnek, és bárhol, bármikor előkaphatod őket. Ilyen kártyákat vásárolhatsz papírboltokban, de magad is elkészítheted a kívánt méretben. A lényeg, hogy kártyák egyik felén mindig a német szó, a másik felén pedig a magyar szerepel. Fontos, hogy ha igékről van szó, mindig írd ki a múlt idejű alakokat, azt, hogy mivel képzi a múlt idejét (sein/haben), esetleg, ha rendhagyó ragozású ige, és a vonzatokról se feledkezz meg. Főnevek esetén kötelező elem a névelő, a birtokos eset, és a többes szám feltüntetése. Melléknevek esetében célszerű leírni a közép- és felsőfokot is, különösen, ha rendhagyó fokozásról van szó, illetve praktikus lehet feltüntetni azt, ha a melléknévnek is van vonzata. Tudom, ez így soknak tűnhet, de gondolj arra, hogy miközben leírod, addig is tanulod, és csak egyszer kell megcsinálni (már, ha el nem hagyod a kártyákat:)). Nagy előnye a módszernek, hogy ha csak két perced van, akkor is foglalkozhatsz a tanulással. Én ezt egyébként csak azokkal a szavakkal szoktam megtenni, amiket a hagyományos füzetes módszerrel nem tudok megjegyezni.

Gyorsan és hatékonyan tanulhatsz úgy is szavakat, ha az új elemekkel szintednek megfelelően mondatokat alkotsz írásban. Fontos, hogy írásban, mert csak így gondolod végig alaposan, hogy hogyan is használod a szót. A szavak megjegyzését a szövegkörnyezetben való elhelyezés mindig nagyon felerősíti. Kezdetben előfordul, hogy úgy tudsz felidézni egy újonnan tanult szót, hogy végiggondolod a mondatot. Később aztán a mondat "lekopik" róla:).

Folyt.köv.

Addig is sok sikert a tanuláshoz!

 

További tanulási tippek

Visszalépés az előző oldalra...