Udo Lindenberg

Udo Lindenberg
publikálva: 2017. augusztus 16.
 

Igazán jól, akkor beszélhetsz egy nyelvet, ha érted az adott nép gondolkodásmódját, melynek szerves része a kultúra. A kultúrának meg a zene. A német könnyűzenének pedig megkerülhetetlen alakja Udo Lindenberg :) Viel Spaß!

1946. május 17-én született a német rockzenei élet egyik legnagyobb ikonja. Hihetetlen ritmusérzékkel és művészi vénával megáldott egyén. Első együttesét 1969-ben alapította meg Free Orbit néven. Azóta számtalan híres zenésszel játszott együtt és lépett fel (Michael Jackson, Nina Hagen, Alla Pugacsova vagy a Pink Floyd) és igen nagy termékenység jellemzi zenei karrierjét.

Egy érdekesség róla: 1988-ban jelent meg Hermine c. albuma, melyet édesanyjának ajánlott és róla is kapta nevét. A lemez különlegessége, hogy  ezen az albumon szerepel Marlene Dietrich utolsó hangfelvétele, amit a művésznő párizsi otthonában 1987-ben vettek fel.

A ma is aktív Udo Lindenberg több mint 20 komoly kitüntetést kapott pályája során, megjelentetett 36 stúdióalbumot, további 17 válogatásalbumot, könyveket írt, filmekben közreműködött, szóval igen tartalmas művészi pályát futott, és reméljük fut is még be sokáig.

Egyik leghíresebb és legtöbbet játszott dala a Cello, aminek álljon most itt a szövege (egy jó erős alapfokú nyelvtudással és szótár segítségével érthető, és hidd el megéri megérteni:))

Ha esetleg meg is hallgatnád (amit javaslok, mert ez is egy jó tanulási módszer, amikor hallgatod a zenét és közben látod a szöveget)


Cello

Getrampt oder mit dem Moped
Oder schwarz mit der Bahn
Immer bin ich dir irgendwie hinterher gefahrn

Nein, damals hab ich kein Konzert von dir versäumt
Und nachts konnte ich nicht schlafen
Oder wenn, dann hab ich von dir geträumt

Du spieltest Cello
In jedem Saal in unsrer Gegend
Ich saß immer in der ersten Reihe
Und ich fand dich so erregend

Cello

Du warst eine Göttin für mich
Und manchmal sahst du mich an
Und ich dachte: "Mann oh Mann"
Und dann war ich wieder völlig fertig

Ja ich war ständig da
Und das hat dich dann überzeugt
Wir wollten immer zusammenbleiben

Und überhaupt das mit dir war so groß
Das kann man gar nicht beschreiben

Und heute wohnst du irgendwo
Und dein Cello steht im Keller
Komm pack das Ding doch noch mal aus
Und spiel so schön wie früher

Du spieltest Cello.....

Visszalépés az előző oldalra...