10 sudoku feladvány

Tanuld meg a számokat játékosan, könnyedén.

Az anyagot PDF-formátumban kapod meg emailen, kinyomtathatod, bárhová magaddal viheted, bármikor használhatod, tanulhatod.
 

  • 10 feladvány megoldással
  • örökre megjegyzed a számokat
  • kreatív feladatok
  • und so weiter...
   990 Ft
   Ez kell nekem
   

 

 

A sudokuról

A sudoku név egy hosszabb japán kifejezés rövidítése, ami azt jelenti, hogy „a számjegyek csak egyszer szerepelhetnek” (szúdzsi va dokusin ni kagiru). Ez a japán Nikoli Co. Ltd. bejegyzett védjegye.

 

A hagyományos, 9×9-es sudoku lehetséges kitöltéseinek száma 6 670 903 752 021 073 000 000, azaz közel 6,7 trilliárd.

 

A játék ma ismert változatát az amerikai Howard Garns alkotta meg 1979-ben. 2005 óta megállíthatatlanul terjed ez a szórakoztató játék.

 

Az első sudoku világbajnokságot 2006. március 10. és 12. között rendezték meg Olaszországban, Luccában. A versenyt egy 31 éves cseh könyvelő, Jana Tylová nyerte. A legjobb magyar, Gyimesi Zoltán sakknagymester, a 12. helyet szerezte meg.

 

Amit lehet, hogy nem tudsz, de már nálunk is volt sudoku világbajnokság, méghozzá a hatodik. Ezt az esemény 2011. november 6-11. között Egerben került megrendezésre. Egyéniben az amerikai Thomas Snyder nyert, csapatban pedig Németország. A magyar csapat a 19. helyet szerezte meg.

 

Hogyan játszuk?

 

Ismered a sudoku szabályait? Nem? Segítek!

 

Ez egy logikai játék, ahol nincs más dolgod, csak be kell írnod a számokat 1-9-ig egy 9x9-es nagyságú rácsba. Néhány számot mindig megadok előre. A legfontosabb szabály, hogy minden szám csak egyszer szerepelhet minden egyes sorban, oszlopban és 3x3 területen. Illetve itt az utolsó két feladatnál, a szürkével jelölt átlóban is. Ez majd meglátod, könnyebbséget jelent.

 

És hogyan csináljuk ezt Németrevalósan? Úgy, hogy a számokat 1-9-ig nem számjegyekkel, hanem németül kell beírnod. Nem egyszerű feladat, mert betűkk láttán az agyunk másképp működik, mint amikor számokkal kell dolgoznia. De mire ezekkel a feladatokkal végzel, garantálom, hogy örökre megjegyezted a német számokat 1-9-ig smiley.

 

Viel Spaß!


Itt tudsz belenézni a füzetbe...

 

 

 

 

... és ha tetszik, itt tudod megrendelni:

 

Ez kell nekem