Összetett szavak - 51 rejtvény

Hatékony szókincsfejlesztés játékosan, könnyedén.

Az anyagot PDF-formátumban kapod meg emailen, kinyomtathatod, bárhová magaddal viheted, bármikor használhatod, tanulhatod.
 

  • 51 feladvány megoldással
  • változatos szókincs
  • 255 új szó
  • tanuláshoz és ismétléshez
  • szóösszetételek gyakorlása
  • miniszótár
  • und so weiter...
   1190 Ft
   Ez kell nekem
   

 

A szóképzés jó dolog surprise. Ha megtanulsz néhány alapszabályt, sokszorosára növelheted a szókincsedet. Szabályokkal itt most ugyan nem foglalkozunk, azokat megtalálod a Németrevaló oldalon, de a szóképzés egyik fajtáját, a szóösszetételt gyakoroljuk. Ha megcsinálod a feladatokat, látni fogod, hogy tényleg viszonylag kevés energiával sokszorozható a nyelvtudás smiley.

Minden feladatban megadok öt szót. Ez elé az öt szó elé ugyanazt az egy szót rakva, további értelmes szavakat kapsz. Javaslom, először nézd meg az öt szót, ha esetleg valamelyiket nem ismered, keresd ki a jelentését. Azután próbáld meg kitalálni, hogy mi köti össze őket, melyik az a szó, amelyikkel mindegyik további értelmes szavakat alkot. Segítség, hogy a négyzetek száma mindig annyi, ahány betűs szót keresünk J. Időnként látsz még néhány betűt a négyzetek után, ezek kötőhangok. Hamar ráérzel majd  a használatukra. (Van két feladat, ahol rövidül az előtag, de ez sem fog problémát jelenteni smiley.)

Pl:       e Suppe – leves; r Teller – tányér; r Suppenteller – leveses tányér

Suppe(n) + Teller = Suppenteller

Az egyszerűség kedvéért mondjuk azt, hogy az előtag minden feladatnál egy főnév, az utótagok között találsz nagyon kevés melléknevet. Így rögtön az is látható, hogy főnév+melléknév=melléknév smiley.

A feladatok után megtalálod a megoldásokat, ahogy az már lenni szokott a Németrevalós füzetekben, illetve a szótárt is. A szótárból pedig gyorsan kiderül, hogy ha két vagy több főnévből szóösszetétellel képzünk újabb főnevet, akkor mindig az utolsó tag határozza meg az új szó nemét, többes számát, stb. Tehát, ha azt tudod, mindent tudsz smiley.

Viel Spaß!


Itt tudsz belenézni a füzetbe...

 

 

... és ha tetszik, itt tudod megrendelni:

 

Ez kell nekem