Hasznos német linkgyűjtemény

Szótárak

Összeállítottam Neked egy kis válogatást a különböző német szótárakból. Fondosnak tartom, hogy ezeket használd inkább, mert itt biztosan jó megfelelőt olvashatsz a német szóra. Szerencsés, ha már a kezdetektől használsz egynyelvű szótárat (akkor is, ha a szavak jelentését még megnézed kétnyelvű szótárban), mert autentikus német példamondatokban azonnal láthatod a szavak helyes használatát is. És mint tudjuk minél többször találkozol egy új szóval, annál könnyebben jegyzed meg. (Erről bővebben a "Hogyan tanulnak a felnőttek?" c. menüpont alatt olvashatsz.)

Duden - személyes kedvencem. Egynyelvű szótár, amely minden szóval kapcsolatban a lehető legtöbb információt tartalmazza, természetesen példamondatokkal és állandósult szókapcsolatokkal kiegészítve (remek lehetőség a szókincs fejlesztésére.) Igéknél vonzatok, teljes igeragozási táblázatok, főneveknél esetek, minden, ami kivétel, eltérés; rengeteg szinoníma és ha érdekel a nyelvtörténet, még a szavak eredetét is megismerheted. Azt külön szeretem benne,  hogy ha elgépelek egy szót, akkor felajánl egy lehetőséget, hogy esetleg arra gondoltam-e. Ha van egy kész szöveged, akkor azt a helyesírásellenőrzőben 800 karakterig leellenőrizheted.

Langenscheidt - kétnyelvű szótárként is használható, és szerencsére a választható nyelvek között szerepel a magyar is. Fontos azonban, hogy csak német szavakra tudsz rákeresni, magyarra nem. Viszont ha olyan szót keresel, aminek nincs meg a magyar megfelelője a szótárban, a fejlesztők automatikus értesítést kapnak, és pótolják a hiányt. Javaslom, hogy böngéssz bátran az oldalon a kiadványok között is, és ha valamelyik megtetszik, rendeld meg, nem fogsz csalódni. 

Pons - német-magyar és magyar-német oda-vissza kereshető. Ahol vannak példamondatok, azok szuperek. Érdekesség a "Jugendsprache", ahol elsajátíthatod a mai szlenget. Szótanuláshoz pedig érdemes lehet megnézni ezt a részt.

Hueber - akkor ajánlom, ha beszélsz angolul, spanyolul vagy lengyelül. Ezekben a nyelvkombinációkban elérhető jelenleg. Véleményem szerint az előzőekben felsorolt szótárak lényegessen többet tudnak, viszont érdemes a Hueber oldalán körülnézni, mert nagyon hasznos tankönyveik, kiadványaik és nyelvtanulást segítő online anyagaik  is vannak. 

The free dictionary - inkább középfoktól ajánlom. A magyar fordítást úgy tudod "előcsalogatni", ha lefelé görgetsz és az "Übersetzungen" résznél a legördülő menüből kiválasztod a magyart (ezt a beállítást meg is jegyzi, abban az esetben, ha a következő általad keresett szó szintén benne van a szótárban). Ami agyon jó benne, azok megint csak a példák, kifejezések, illetve a szóösszetételek. Több más szótárból is hoz szócikkeket az egyes szavakhoz.

canoonet - a Duden és a Langenscheidt képezik ennek a szótárnak az alapját. Egynyelvű szótár, tartalmaz német nyelvű nyelvtani leírásokat is. Lapozgass bátran az oldalon, tele van hasznos dolgokkal. Amiért én ezt a szótárt különösen kedvelem, az a "Wortbildung", azaz szóképzés rész, amely minden szónál megtalálható. Azt javaslom, mindenképpen nézz bele. Zseniális.

Woxikon - 22 nyelvű szótár, és van benne magyar rész is. Ami talán kicsit nehézkes benne, az a keresés. Számomra nem túl logikus, de lehet, hogy csak nem "forgatom" eleget :). Viszont minden szóhoz rengeteg szinonímát hoz, és ami egyedülálló benne: még nem láttam olyan szótárt, ami gyakorlatilag az összes rövidítést tartalmazza. Nagy segítség lehet, mert lássuk be, hogy a rövidítések és mozaikszavak olykor elég nagy fejtörést okoznak a nyelvtanulás során. Ebben a szótárban találsz még idézeteket, állandósult szókapcsolatokat, sőt rímelő szavakat, arra az esetre, ha németül szeretnél verset írni :) Kíváncsian várom, ha lesz ilyen!

Wiktionary - a Wikipedia német egynyelvű szótároldala. Tartalmaz mindent, amire szükség lehet: szómagyarázatot, ragozást, kiejtést, elválasztást, példamondatokat, a szó eredetét, rokonértelmű szavakat, kicsinyítőképzős alakokat, ellentétes értelmű szavakat, állandósult szókapcsolatokat, szóképzést, és számtalan más nyelven a szó jelentését (ha azok szintén szerepelnek a wiktionaryban).

openthesaurus - egynyelvű szabad szinonímaszótár (ha már létezik szabad enciklopédia). Bárki csatlakozhat a szerkesztőkhöz, és segíthet további szinonímák keresésében. Szókincsfejlesztéshez nagyon jól használható, mert kilistázza a szóhoz tartozó gyűjtőfogalmakat, asszociációkat, olyan összetett szavakat, amelyekben a keresett szó elő-vagy utótagként szerepel, illetve a német nyelvű Wikipediahoz linkeket az adott kifejezéssel kapcsolatban. Szómagyarázathoz pedig az előbb említett Wiktionary-t veszi alapul.

kdictionaries - csak érdekességként. 42 nyelvű szótár, ahol beállíthatod, hogy milyen nyelveken keresed az adott szót.

Forvo - kiejtésszótár. Szabadon szerkeszthető. A Forvo alapítóinak célja, hogy a világ összes szavát (minden nyelven) összegyűjtsék és meg legyen hozzá a kiejtés is anyanyelvi beszélőktől. Nézz bele, hallgasd, és ha kedvet kapsz hozzá, legyél szerkesztő. Jó móka, és még anyanyelvi beszélgetőtársakat is találhatsz magadnak, akik szívesen segítenek, ha nyelvtanulásról van szó. Nagyon jó kis közösség :)

Néhány érdekesség még, a teljesség igénye nélkül. Különböző szempontokból elemzik a német szavakat, adnak róluk további információkat:

WortschatzPortal - a lipcsei egyetem szerkesztésében

DWDS - a német nyelv digitális szótára

 

Szólások gyűjteménye

A szólások, közmondások, állandósult szókapcsolatok nagyon jól használhatóak egy nyelv elsajátítása során. Egyrészt fontos, hogy a szavakat soha ne önmagukban, hanem mindig szövegkörnyezetben tanuld meg, másrészt pedig ezekkel a kifejezésekkel igazán választékossá teheted a nyelvhasználatod.

Sprichwoerter.net

Redensarten-Index

480 német frazeológia - magyar fordításokkal

 

TV- és rádióadók online

Szerencsések vagyunk, hogy a XXI. században élünk. Néhány kattintással rengeteg minden elérhető. Ebben a részben igyekszem egy kis ízelítőt adni a leghasznosabb tv- és rádióadókból.

Deutsche Welle - mondhatnám, hogy A2-től KÖTELEZŐ. Eredetileg rádió- és tévéadó, azonban egy zseniális ötlettel kitalálták, hogyan lehet a híreket a tanulás szolgálatába állítani. Napi, aktulális újdonságok, politika, gazdaság, kultúra, érdekességek, változatos videók, sorozatok, hírek (lassabb tempóban is meghallgathatod), feladatlapok az egyes anyagokhoz. Minden hír/feladat előtt megtalálod, hogy milyen szinten lévő nyelvtanulóknak ajánlják. Az oldal többi részét is érdemes felkeresni. Csak azt tudom rá mondani, hogy egyszerűen szuper! Ezt nézd meg mindenképp: Jojo such das Glück.

Das Erste - Németország egyik legnépszeűbb tvcsatornája. Online is nézhető, de az archvum is elérhető. Ehhez kattints vagy a Sendungen, vagy a TV-Programm gombra, ott pedig mindig keresd azt, hogy Video. A talk--showtól a dokumentumfilmen át a sorozatokig mindent találhatsz itt.

tagesschau20 - az ARD adó esti 8 órás hírei. Annyira népszerű, hogy saját weboldala van. Mindig aktuális témák,de a régi hírekett is megnézheted. Ha a jobb alsó sarokban bekapcsolod az UT gombot, akkor feliratozva is nézheted. Nagyon hasznos!

tagesthemen - az ARD adó esti 10 órás hírei. Ugyanúgy működik mint a tagesschau20. Ha már itt jársz, hallgass bele a Radio adásba is, akár onlinde, akár podcast formájában.

ratgeber.ARD.de - az ARD-csatorna "tanácsadó" oldala. Itt nem híreket találsz, hanem mindenféle érdekes témát: a barkácsolástól az egészséggel kapcsolatos tudnivalókon át, a főzésig. Meg még nagyon sok mindent. A jobb alsó sarkoban az UT gombra kattintva itt is megjelenik a felirat, illetve a videókat letöltheted, sőt még bizonyos feltételekkel máshová be is ágyazhatod :) Már ha akarod :)

boerse.ARD.de - minden, ami az üzleti életben történik. A legnépszerűbb gazdasági témával foglalkozó csatorna.

ZDF - szintén nagyon népszerű TV-adó. Sajnos sem élóben, sem archívumból nem elérhető minden. De ami igen, az nagyon jó. Próbálkozz. És ha rájössz a logikájára, kérlek, írd meg nekem is, és közzé teszem :)

ZDFtivi für Kinder - gyermekműsorok ZDF-n. Itt is igaz, hogy van, ami elérhető Magyarországon, és van, ami nem. Rendszer számomra szintén ismeretlen :)

MDR - Mitteldeutscher Rundfunk. Itt is mindenféle hasznos, anyagot találsz, ami csak egy tvadón előfordulhat. Ha feliratos változatot szeretnéd megnézni, akkor menj a Mediatek részre. Bár sajnos nem minden videóhoz van ténylegesen felirat.

MySpass - ha már unod a híreket. Ezen a csatornán kizárólag vicces sorozatokkal, filmekkel, stand up comedykkel és paródiákkal találkozhatsz. Felirat nincs. Mondhatnám, hogy mivel privát csatorna, sajnos reklámokat is tartalmaz. De azok is németül vannak, úgyhogy abból is tanulhatsz.

Sportschau - sportrajongó némettanulóknak különösen ajánlott :). Foci, forma', DTV,, kosárlabda, kézilabda, evezés, úszás, boksz, és hosszan sorolhatnám. Szóval ha sportra vágysz, inkább nézd németül, sokat lehet belőle tanulni. Nézheted élőben és felvételről, illetve válaszhatod azt is, hogy csak hallgatod. Tudod, hallgatni arany :).

servustv - hogy az osztrák adók se maradjanak ki, íme egy ausztriai csatorna, hírekkel, sorozatokkal, természet filmekkel, stb. Szintén nézhető online és archívumból.

Online német rádióadók - egy helyen összegyűjtve nagyon sok adó. Ezzel az oldallal megvalósíthatod azt, amiről a "Hallgatni arany" c. bejegyzésben olvashattál :)

Radio Garden - ezt imádni fogod! A világ összes online rádióadója. Csak rákattintasz és már szól is.

radio.de - 6813 német nyelvű rádióadó linkje egy helyen. Szerintem biztosan találsz magadnak kedvencet :).

yabla - ugyan az anyagokhoz való hozzáféréshez regisztrációt kér, de nem fogod megbánni. A rajzfilmtől a filmrészletig minden van itt, ráadásul minden szintű nyelvtudással. Ami hatalmas előnye, hogy mindent megnézhetsz felirattal, le tudod lassítani a beszéd tempóját, illetve, ha rákkatintasz a nagyítóra, akkor az adott mondatot addig ismétli, amíg ki nem kapcsolod ezt a funkciót.

Reverberations - utazási blog, főkuszban Németországgal. Itt is találsz német feliratos videókat, illetve egy gyűjteményt online német tv-adókról.

 

Youtube-csatornák német nyelvtanuláshoz

Easy German - nagy kedvencem. Minden rész német és angol feliratokkal. (Általában) Cari (riporter) és Janusz (operatőr) járják az utcákat. Van, hogy van segítőjük is, és így kérdezik meg az utca emberét a legkülönbözőbb témákról. Választásokról, főzésről, hogy milyen szuperhősök szeretnének lenni, melyik a legnehezebb nyelv a világon. Gyűjtöttek szinonímákat ahhoz, hogy hány kifejezés van az alkoholfogyasztásra  a németben. Szóval tényleg mindenről beszélnek. Ami nagy előnye ennek a sorozatnak, hogy valóban az élő német nyelvet ismerhetjük meg belőle.

Learn German with Jenny - akkor javaslom, ha beszélsz angolul. Nagyon sok hasznos információt találhatsz a hosszabb-rövidebb videókban. Főleg nyelvtant magyaráz, de van egy csomó szuper szógyűjtemény is.

Extr@ (German) - Sascha és Anna történetén keresztül ismerkedhetsz a nyelvvel egészen az alapfoktól. Sammel az amerikából érkezett fiúval együtt tanulhatsz. Itt-ott vicces, és végigveszi a mindennapi élethez szükséges témákat. Kimondottan nyelvtanuláshoz készítették ezt a sorozatot. A szereplők lassan, tagoltan és érhetően beszélnek. Egyes részeket felirattal meg is ismételnek benne. Tényleg ideális nyelvtanuláshoz.

BookBox - rajzfilmek felirattal. Inkább gyerekeknek szól, de mint tudjuk a mesékből remekül lehet tanulni, mert egyszerű a nyelvezetük. A feliratok pedig karaokisan kerülnek megjelenítésre. A történetek rövidek és viccesek. 

Lingua TV - ezt nem nagyon ismerem, de amit láttam belőle, az jónak tűnik.

Deutsch lernen mit der DW - a Deutsche Welle youtube-csatornája. Ugyanolyan jó és hasznos, mint maga a Deutsche Welle, amit a televízióknál ismertettem.

Learn German - hasznosak a feltöltött hangos könyvek és párbeszédek. Kezdőtől a középfokig mindenki talál a maga számára megfelelő anyagot.

Deutsch für Euch - nagyon szeretem ezt a csatornát. Magyaráz nyelvtant az alapoktól, kiejtést és sok hasznos dolgot de végigveszi például a számítógépes játékokhoz szükséges szókincset is. Nagyon ötletes és gyakoriak a feliratok is, bár angolt használja közvetítőnyelvnek.

Deutschland von oben - ha többet szeretnél tudni a német földrajzról és kultúráról, akkor ajánlom ezt a csatornát. Minden videó feliratos. Ráadásul a felvételek is gyönyörűek.

Mesék németül - Hamupipőke, A bátor szabólegény, Hófehérke, Szépség és szörnyeteg, stb. Mind németül.

EinQuantumPro - ha szereted a számítógépes játékokat és németül tanulnál, akkor ezt az oldalt nagyon ajánlom. Többet nem árulok el róla :) Ja, még annyit, hogy az úriembernek remek humora van :)

TedEx - előadások érdekesebbnél érdekesebb témákban. Főleg angol nyelvűek, de ha keresel, találsz :). Javaslom, hogy ezt írd be a youtube keresőjébe: TED Talks auf deutsch.

És a végére két nagyon vicces csatorna. Szintén használják az angolt közvetítő nyelvnek, de kellő humorral és itt-ott iróniával járják körül a német nyelvet és a németeket. Érdmes!

Get Germanized

DontTrustTheRabbit

 

Újságok online

Német online újságok gyűjteménye - a német nyelvű országok online újságjainak linkjét gyűjti össze az oldal. Nagyon hasznos B1 szinttől.

 

Online elérhető tananyagok

Természetesen ez is a teljesség igénye nélkül. De mire az összeset végigcsinálod, nagyon profi leszel, ígérem :)

Goethe Institut - nem is igazán kezdhetném mással a sort. A Goethe Intézet világszerte foglalkozik a német kultúra terjesztésével, támogatásával, és ezen belül természetesen a német nyelv oktatásával. Anyanyelvi tanárok, lektorok dolgoznak a tananyagok fejlesztésén, amely a  kezdő szinttől C2 elkísér. Változatos anyagokkal és módszerekkel. Linknek azt az oldalt adtam meg, ahol az online tananyagok között kereshetsz.

Hueber - Pingpong neu - A Pingpong neu mindhárom kötetének minden leckéjéhez találsz itt interaktív feladatokat. Inkább gyermekeknek szól, de szerintem gyakorláshoz nekünk is tökéletes. Jól szerkesztett és nagyon jól használható felület.

Deutsch als Fremdsprache - rengeteg anyag PDF-formátumban. Komplett feladatlapok helyesíráshoz, nyelvtanhoz, szövegértéshez. Képregények, dalok szintén feladatsorokkal kiegészítve, játékok és szókincsfejlesztő feladatok.

ISLCollective - tanárok által és részére létrehozott oldal. A világ minden részéről töltenek fel ide órákra, gyakorlásra szánt anyagokat a német nyelvtanárok, amelyekből mindenki kedve szerint böngészhet. Használd Te is bátran. A legtöbbhöz megoldás is van. A feladatok között kereshetsz a nyelvtudásod szintjére, nyelvtani anyagra, témakörre.

deutschlernerblog - nagyon sokféle típus feladat: hallás utáni szövegértés, olvasott szövegértés, nyelvtani feladatok, szókincsfejlesztő feladatok, stb. A "Bilder" részt is nézd meg, mert nagyon jó.

Grammatiktraining - online nyelvtani feladatok - melléknevek, főnév esetei, módbeli segédigék, elöljárószavak, elváló és nem elváló igekötők, igeidők, stb.

Goethe Verlag - 100 leckéből álló könyv, ami elérhető online formában. Minden leckében található jó néhány mondat magyarul, hozzájuk tartozó német "lyukas" mondattal és egy-egy hangfájllal. Feladat, hallgasd meg a felvételt és írd be a hiányzó betúket a mondatokba.

lingofox - ezt imádni fogod! Főleg kezdőként, de később is nagyon hasznos. Csak beírod a keresőbe az ige főnévi igeneves vagy valamelyik ragozott alakját, rákattintasz arra, hogy "Konjugationstabelle erstellen), és már látod is táblázatban az összes alakot (igeidők, igemódok, minden :) ) Zseniális! Ja, ez is Deutsche Welle :)

gegenteile.net. - szókincsfejlesztéshez kiváló. Beírod a szót, és kapsz hozzá egy rakás ellentétes értelmű kifejezést. Gyakorló feladatokat pedig itt talász.

LanguageGuide - kezdőknek szótanuláshoz remek. Kiválasztasz egy témát. Megnyitod a képet, ráhúzod az egeret valamelyik részére, és már hallgathatod is a szót, illetve leírva is látod. Aztán ha tesztelnéd magad, csak menj valamelyik "Challange" gombra, és ellenőrizd, hogy mit sikerült elsajátítanod.

aktiv mit Deutsch - nyelvtani és egyéb játékok főleg tanároknak. De a nyelvet tanulók is jól használhatják, ha szeretnek nem "szárazon" nyelvet tanulni. PDF formátumban letölthetőek a munkalapok, játékok, megoldásokkal. Tartalmaz jónéhány ajánlást is további, megvásárolható játékokra.

Languagesonline - szintén inkább gyerekeknek szóló oldal, de nagy előnye, hogy tudásszintenként és témakörönként csoportosítva találsz feladatokat. A használatát egy nagyon kicsit gyakorolni kell, de változatos és nagyon szórakoztató.

Nyelvbirodalom - Ezt az oldalt akkor ajánlom, ha gyermekeddel együtt szeretnél tanulni. Nagyon jó ötleteket és témákat tartalmaz, illetve találsz itt egy jó adag gyermekdalt és német nyelvű rajzfilmet összegyűjtve.

Még néhány oldal (a teljesség igénye nélkül), ha a gyerkőc(ökk)cel vagy ha játékosan szeretnél németül tanulni:

Kindsweb

Kindergaudi

Grundschulmaterial - általános iskolás korú gyerekeknek, de Te is használhatod. Kicsit hasonlóan működik mint az ISLCollective, kész feladatlapokat tölthetsz le. Életkoronként és témánként csoportosítva találod a feladatokat.

Applikáció

A telefonodra letölthető applikációk közül néhány. A listát folyamatosan bővítjük.

Hueber - Menschen - ingyen letölthető applikáció. Túl sok helyet sem foglal és nagyon jól használható. Ha éppen sorban állsz, várnod kell, csak kapd elő és tanulj egy kicsit.