Érintettük már azt a kérdést, hogy a táplálkozás hogyan tud segíteni a tanulásban. Jöjjön ma egy majdnem csodaszer. Illetve egy kis magyarázat ahhoz, hogyan hat ez a növény. Viel Spaß!
A tanulás energiafelhasználás. A tanulás az agyat nemcsak minőségileg, de fizikai értelemben is módosítja, mivel az idegsejtek, a neuronok között új kapcsolódásokat hoz létre. Tehát nem csak tanultabb leszel, hanem a tanulással megkönnyíted a következő tanulási folyamataidat is. Az agy neuronjainak viszonylagos nyugalmi állapotban is rengeteg energiára van szüksége. Bár az agy a test tömegének csak 2%-a, minden szívdobbanásnál a vér által szállított oxigén 20%-át és a teljes test glükózfelhasználásának 25%-át használja el. Az agynak a túléléshez percenként 0,1 Kcal energiára van szüksége, amely érték akár 1,5 Kcal/perc értékre is megnőhet a tanulás vagy keresztrejtvényfejtés közben.
A tanulást és a memóriát serkentő anyagok főleg az agy vérellátásának növelésével érik el céljukat, hatásukra a hajszálerek rugalmasan kitágulnak, több vért képesek továbbítani. Kevés értágító kémiai anyag képes azonban erre, mivel legtöbbjük nem jut be az agy területére, az úgynevezett vér-agy-gát kiszűri őket. Általában az erekre, a perifériális keringésre, a mikrocirkulációra kiváló hatású a fekete áfonya gyümölcsének antocianin hatóanyaga. Átjut a vér-agy-gáton is és nemcsak tágítja az ereket, de az oxigént szállító vörösvérsejtek membránját is rugalmasabbá teszi, amitől azok könnyebben, gyorsabban eljutnak az agy legrejtettebb zugaiba is. Az antocianinok, mint speciális antioxidánsok, védik az idegsejtek mielin védőburkát a káros szabadgyökökkel szemben, ezáltal segítik a memóriát a tanulásban és idős korban is. Laboratóriumi kísérletek szerint gyorsítani is képesek az idegsejtek kommunikációját. Erre példa, hogy a fekete áfonya-kivonat tartós fogyasztása a kísérletek eredményei szerint javíthatja az öregkorral megromlott egyensúlyt és mozgás-koordinálást, azaz a motorikus funkciókat.
A Berni Egyetem kutatói 22 éven át 300 férfi és 130 nő részvételével folytattak kísérleteket és azt találták, hogy akiknek a vérében az antioxidánsok szintje magasabb volt, jobban teljesítettek a memória-teszteken. Az amerikai egyetemisták jelentős hányada esküszik a feketeáfonya-kivonat pozitív hatására: tanuláshoz és vizsgák előtt étrend-kiegészítőként antioxidáns A-, C- és E-vitaminokkal kombinált feketeáfonya-kivonatot fogyasztanak.
A fekete áfonya különleges antocianinjai szuper antioxidánsok. Ezek okozzák a gyümölcs héjának és húsának sötétlila színét. A gyümölcs többi hatóanyagával specifikusan hatnak a mikrocirkulációra. Segítik a kapilláriserek regenerációját, az erek rugalmasságát.
A fekete áfonya nálunk a mészkerülő fenyvesek és bükkös lomberdők védett faja, ezért csak engédéllyel gyűjthető. Alacsony növésű (30–60 cm), gazdagon elágazó félcserje. Legyökeresedő ágai szögletesek, idősebb szára is zöldes színű. Egyetlen tőről akár ezer négyzetméteres sarjtelep is kifejlődhet. Áprilistól júniusig nyílik. Augusztus-szeptember folyamán gömbös álbogyója, hamvas feketés-kék szinűre érik. Termesztésre nemesített változata a vad alaknál nagyobb méretű bogyókat terem; humuszban gazdag, savanyú kémhatású, vízzel közepesen ellátott talajon, félárnyékos helyeken termeszthető.
Székelyföldön kukojsza néven ismerik a gyümölcsét, és fogazott, nyeles faládákkal fésülik össze azt. Közkedvelt lekvár, gyümölcssaláták, gyümölcslevek, borok, likőrök, levesek és teák alapanyaga, vadhúsok es sütemények ízesítője, tölteléke. Gyümölcssavakat, cukrot, pektint, katechin típusú cseranyagot, A-, D- és C- vitamint, antocianidin glikozidát, egyéb flavonoidokat, invert cukrot, arbutint, vasat tartalmaz. Teakészitésre a levele is alkalmas, amely elsősorban tanninban, cseranyagokban, flavonoidokban, iridoidokban, króm és mangán vegyületekben gazdag.
A fekete áfonya gyümölcsét keresettsége miatt más, hasonló méretű és színű, lédús termésekkel helyettesítik vagy hamisíthatják. Leggyakrabban a fekete bodza bogyóját használják ilyen célra. Gyakorlott szemmel jól megkülönböztethető a fekete áfonya elhúsosodott vacok eredetű álbogyójától, amelynek végén a virág maradványa korona alakban megmarad.
Meg kell különböztetni a kék áfonyától is, melyet nagy mennyiségben lehet kapni a piacokon, mivel jól termeszthető. A kék áfonya is sötét lilás kék kívülről, de nagyobb bogyójú, mint a fekete áfonya, valamint jellegzetessége, hogy kettévágva a gyümölcs belül zöldessárga, míg a fekete áfonya kettévágva erősen festő sötét lilás színű.
Forrás: Pharmaforte
Ha szeretnéd az újdonságokat közvetlenül az emailfiókodba megkapni, akkor iratkozz fel a hírlevélre vagy regisztrálj. Én ez utóbbit javaslom, mert a gdpr miatt ugyanazokat a dolgokat kell jóváhagynod (semmi különbség), viszont regisztráltként INGYEN hozzáférsz az ÖSSZES NYELVTANI MAGYARÁZATHOZ, illetve KORLÁTLANUL a nyelvtanulást segítő JÁTÉKOKHOZ.