Frissítők - Eiskalte Limonade

Frissítők - Eiskalte Limonade
publikálva: 2017. August 30.
 

Talán még egy kicsit kitartanak a meleg nyári napok. Mi is esne olyankor jobban, mint egy jó frissítő ital. A német gasztronómia (bár mediterrán napokat inkább csak a dél-európai tengerpartokon élhetnek át :)), bővelkedik ilyen üdítő italokban is. Az élelmiszeriparban és a háztartásokban egyaránt készítenek alapvetően gyümölcsalapú italokat. Kövessük a jó példát :) Viel Spaß!

A gyümölcsalapú űdítőitaloknak a németek négy csoportját különböztetik meg: gyümölcslevek, gyümölcsfröccsök (Fruchtschorle, Fruchtspritzer), limonádék és szénsavas gyümölcslevek (Brause). Ez utóbbiak a többivel ellentétben nem feltétlenül csak gyümölcsből készülnek, hanem tartalmazhatnak mesterséges vagy természetazonos színezékeket és aromákat.

(Brause-nak hívják egyébként azt a porszerű anyagot is, amit kis zacskókban, vagy kockává préselve hoznak forgalomba, és feloldódva először savanyú, majd édes ízű lesz.)

Két frissítő recept. Az egyik a nagy nyári melegben igen kiváló hűsítő. A másik pedig ugyan a kora nyári napok itala, de természetesen eper helyett más gyümölcsöt is használhahtsz.


Eiskalte Limonade

Zutaten für 6 Portionen:

½ Liter Mineralwasser, kaltes

1 Zitrone

1 Limone

1 Grapefruit

1 Orange

20 g Rohrzucker

etwas Zitronenmelisse

etwas Minze

einige Eiswürfel

Zubereitung:

Die Früchte ausdrücken, den Saft mit Wasser verdünnen. Den Zucker dazugeben und mischen. Die Kräuter fein zerhacken und dazustreuen, umrühren. Mit Eiswürfeln servieren.


Erdbeerlimonade

Zutaten für 8 Portionen:

0,35 Liter Wasser

1 Tasse Zucker

0,35 Liter Zitronensaft, frisch gepresst (ca. 8 große Zitronen)

2 Handvoll Erdbeeren, frische

1 Liter Tonic water oder Mineralwasser mit Kohlensäure

Zubereitung:

Das Wasser zusammen mit dem Zucker in einem kleinen Topf zum Kochen bringen und solange rühren, bis der Zucker aufgelöst ist. Danach den Sirup abkühlen lassen.

Währenddessen die Zitronen auspressen, die Erdbeeren säubern und einmal durchschneiden. Anschließend, wenn der Sirup erkaltet ist, den Sirup, Zitronensaft und die Erdbeeren in einen Mixer (Blender) geben und gut mixen, nicht zu kurz.

Danach alles in ein großes Gefäß geben und 1 - 2 Stunden im Kühlschrank stehen lassen. Vor dem Servieren das gekühlte Tonic Wasser dazugeben und verrühren. Die Limonade in großen Gläsern mit Eiswürfeln servieren.

Forrás: chefkoch.de


Egy kis segítség

e Zitronenmelisse (-, -n) – citromfű

e Minze (-, -n) – menta

verdünnen (-te, h. –t) – higít; elvékonyít

zerhacken (-te, h. –t) – feldarabol

e Handvoll (-, -) – marék(nyi)

auflösen (-te, h. –t) – felold

währenddessen – ez idő alatt, ezalatt

säubern (-te, h. –t) – megtisztít

s Gefäß (-(e)s, -e) – edény

 

Előző főzős poszt

Visszalépés az előző oldalra...