Vasárnap nem csak az államalapítás, hanem az új kenyér ünnepe is volt. Adott a téma: hogyan készül a kenyér például Németországban? Egy kis összefoglaló, majd egy német nyelvű recept, amivel szerintem boldogulni fogsz. Ha van kedved, próbáld ki és fotózd is le a remekműved, kíváncsian várjuk. Viel Spaß!
Aki már járt Németországban, az tapasztalhatta, de országon kívül is köztudott, hogy itt sütik a legtöbb fajta kenyeret a világon. Egy kisebb német faluban is legalább két "Bäckerei" van, ahonnan kora reggeltől árad az ínycsiklandozó illat, belépve pedig a néha majdnem százféle kenyér és péksütemény lenyűgöző látványa fogad minket. Nagyon nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy ne vásároljuk fel egyszerre az egész boltot!
A változatosság egyik alapjául szolgál, hogy a németek az éghajlati és környezeti feltételeknek köszönhetően a búzán kívül nagy mennyiségben termelnek rozsot és tönkölybúzát (Schwäbische Alb), amit szintén előszeretettel használnak kenyérsütésre. A másik ok a múltban keresendő, nevezetesen hogy a mai Németországot alkotó korábbi államok egymástól teljesen függetlenek voltak, így a kenyérkészítési szokások sem váltak egységessé. A német kenyérkultúra kialakulásához nagyban hozzájárul a mesterek magasszintű szakmaismerete és kreativitása, ami az igen alapos, és egyedülálló képzésnek köszönhető.
A német pékszövetség központi szervezete azon fáradozik, hogy létrehozzon egy online "kenyér-jegyzéket" azzal a céllal, hogy a német kenyérkultúrát a világörökség részévé nyilváníttathassák.
A kenyerek több mint a fele búza- és rozsliszt keverékéből készül. A német nyelvterületen hatszáznál is több fekete- barna- (a németek szürkének, azaz grau-nak hívják) és fehér kenyeret kínálnak nap mint nap a vásárlóknak.
Vollkornbrot
Zutaten:
1 Würfel Hefe
450 ml lauwarmes Wasser
500 g Weizen-Vollkornmehl
50 g Sonnenblumenkerne
50 g Sesamkerne
50 g Leinsamen
3 TL Salz
2 EL Essig
Zubereitung:
Die Hefe zerbröseln und mit dem Wasser verrühren. Das Mehl in eine große Schüssel geben und in der Mitte eine Mulde eindrücken, das Hefe-Wassergemisch und das Salz hineingeben. Zugedeckt an einem warmen Ort für ca. 15 min zu einem Vorteig gehen lassen. Anschließend das Mehl vom Rand her mit der Hefe zu einem glatten Teig verarbeiten. Die Sonnenblumenkerne, Sesamkerne und Leinsamen und 2 EL Essig hinzufügen und erneut kräftig durchkneten.
Den Teig zu einem Vollkornbrot Laib formen und auf ein eingefettetes oder mit Backpapier ausgelegtes Backblech legen. Den Brotlaib mit einem Geschirrtuch abdecken und ein weiteres Mal an einem warmen Ort, diesmal für ca. 1 Stunde, gehen lassen. Den Backofen auf 180°C (Umluft; Ober-und Unterhitze ein wenig höher) vorheizen. Das Vollkornbrot auf mittlerer Schiene ca. 60 min backen. Ist man sich unsicher, ob das Brot fertig ist, kann man einfach auf die Unterseite klopfen, klingt diese hohl, ist das Brot fertig gebacken.
Vollkornbrot kann auch mit anderen Körnern verfeinert werden, z.B. mit Kürbiskernen.
Forrás: chefkoch.de
Egy kis segítség
e Hefe (-, -n) – élesztő
lauwarm – langyos
r Sonnenblumenkern (-(e)s, -e) – napraforgómag
r Leinsamen (-s, -) – lenmag
zerbröseln (-te, h.-t) – szétmorzsol
e Mulde (-, -n) – teknő, vályú
zudecken (-te, h.-t) – letakar
r Vorteig (-(e)s, -e) – előtészta
hinzufügen (-te, h. –t) – hozzátesz
r Laib (-(e)s, -e) – cipó
einfetten (-te, h.-t) – bezsíroz
gehen lassen – itt: kelni hagy, keleszt
e Umluft (esz.) – légkeverés
hohl klingen – üregesen kong
verfeinern (-te, h.-t) - finomít