A német oktatási rendszer

A német oktatási rendszer
publikálva: 2018. augusztus 14.
 

Ha úgy döntesz, hogy Németországban folytatod az életed, átmenetileg vagy végleg, és vannak gyermekeid, nem árt tudni néhány dolgot az oktatási rendszerről. Erről hoztam ma egy általános tájékoztatót magyarul, és egy rövid német szöveget, amelyben hasznos kifejezéseket találsz. Viel Spaß!

Németországban az alkotmány 7. paragrafusa értelmében a teljes oktatási rendszer állami felügyelet alatt áll. A szövetségi struktúra szerint azonban az oktatás a tartományok hatáskörébe tartozik, így a szövetség viszonylag kevés feladatot vállal magára. A tartományok hatáskörébe tartozik például a tanterv, az iskolaév meghatározása, a tanárok fizetésének meghatározása, a vizsgák, illetve a követelményrendszer kidolgozása.

Tartománytól és állampolgárságától függetlenül minden hatodik életévét betöltött gyermek tankötelessé válik. A kötelező iskolai oktatás - tartománytól függően 10-12 évig - a gyermek 6. életévtől addig az évig tart, amelyben június 30-ig betölti a 15. életévét. Az iskolakötelezettség teljesítéséhez a diákok 9 (néhol 10) évig nappali tagozaton tanulnak, majd (eredménytől függően) további tanulmányok, vagy részidős szakmai képzés következik.

Az iskolaév a nyári szünet után kezdődik, de pontos kezdete az adott tartománytól függ. A nyári szünet 6 hetes, az összes többi ünnepre (húsvét, pünkösd, őszi és téli szünet) hét hét áll rendelkezésre.

Németországban az oktatás ingyenes. A tankönyvekért fizetni kell. Egy elsős beiskolázása kb. 140-200 euróba is belekerül, ha jó iskolatáskát választ az ember. A tankönyvek 140 euróba kerülnek. Létezik egy lehetőség, hogy a könyvek egy részét az iskola könyvtárából lehet kikölcsönözni, a könyvek számától függetlenül 35-40 euróért. Természetesen a rászorulók, illetve a hosszú ideje munkanélküliek, akik Hartz IV. segélyt (Arbeitslosengeld II) kapnak, a Leistungen für Bildung und Teilhabe SGB XII (50-34) alapján igényelhetik a tankönyvek, illetve az iskolakezdés költségeinek megtérítését.

Tartománytól függő, hogy ingyenes iskolabuszt biztosítanak-e azoknak a tanulóknak, akik messze laknak az iskolától. Például Bajorországban fizetni kell ezért. Alsószászországban az általános iskolában kérvényezni lehet a költségtérítést, de számít, hogy milyen messze lakik a tanuló az iskolától.

Óvoda

Az iskola előtti időszak nem tartozik a német oktatási rendszerbe, azt az ifjúsági-szociális segélynyújtás körébe sorolják. Ezért az óvodákat önkéntes jóléti szervezetek vagy a helyi önkormányzatok működtetik. Az óvoda a 3 és 6 év közötti gyerekek iskolai előkészítésének hagyományos formája. Az óvoda nem kötelező. Az óvodák (a szülő szociális helyzete alapján megállapított) térítés ellenében fogadja a gyermekeket. Tanterv nincs, a német kisgyerekek kb. 89 %-a jár óvodába.

Néhány tartományban iskolai-előkészítő osztályok működnek, melyek kapcsolatban állnak az általános iskolákkal. Feladatuk az óvodás, de még nem iskoláskorú gyermekek iskolai felkészítése, tanterv alapján.

Forrás: Euvonal


Der Bereich der vorschulischen Erziehung umfasst Einrichtungen für Kinder im Alter von drei bis sechs Jahren - überwiegend Kindergärten, aber auch Vorschulklassen. Der Besuch dieser Einrichtungen ist in der Regel freiwillig, aber kostenpflichtig.

Die Schulpflicht beginnt nach der Vollendung des sechsten Lebensjahres mit der Grundschule (Klasse 1 bis 4). Der Schulbesuch ist an den öffentlichen Schulen kostenfrei. Lediglich Schulbücher, zusätzliches Unterrichtsmaterial sowie Klassenausflüge und -reisen müssen die Eltern finanzieren.

Nach der Grundschule entscheiden sich Eltern und Kinder für weiterführende Schulen:

  • Hauptschule (bis zur 9. oder 10. Klasse)
  • Realschule (Mittlere Reife als Abschluss nach der 10. Klasse)
  • Gymnasium (endet mit dem Abitur, nach der 12. oder 13. Klasse, und ist verbunden mit der Zugangsberechtigung zu einem Hochschulstudium)

Die Gesamtschule ist eine besondere Schulform, die ab der 5. Klasse mehrere Schultypen unter einem Dach anbietet. Gesamtschulen gibt es nicht in allen Bundesländern.

In deutschen Schulen liegen die Unterrichtszeiten hauptsächlich zwischen sieben Uhr morgens und ein Uhr nachmittags. Das Angebot an Ganztagsschulen und Betreuungsangeboten am Nachmittag war in den letzten Jahren bei Weitem nicht ausreichend, nimmt mittlerweile aber zu.

Die berufliche Erstausbildung kann nach Abschluss der Schulpflicht begonnen werden, d. h. normalerweise ab dem 15. Lebensjahr. Sie findet als berufsbildender Unterricht in Vollzeit und Teilzeit an Berufsschulen statt sowie in Betrieben, die eine Ausbildung im dualen System anbieten. Die Dauer der Ausbildung beträgt zwischen 2 und 3,5 Jahren. Die Jugendlichen können zwischen zirka 350 anerkannten Ausbildungsberufen wählen.

Deutschland besitzt rund 350 öffentlich geförderte oder staatlich anerkannte Institutionen der Hochschulbildung.

Forrás: pasch


Németrevaló miniszótár

e vorschulische Erziehung – iskola előtti nevelés

überwiegend – túlnyomórészt

e Vorschulklasse (-, -n) – iskolai előkészítő osztály

kostenpflichtig – fizetős

e Vollendung (-) – befejezés

r Schulbesuch (-(e)s, -e) –iskolalátogatás

lediglich – csupán

unter einem Dach – egy kalap alatt

e Ganztagsschule (-, -n) – egész napos iskola

e berufliche Erstausbildung – az első szakképzettség megszerzésére irányuló képzés

e Vollzeit (-) – nappali tagozatos

e Teilzeit (-) – levelező vagy esti tagozatos

staatlich anerkannt – államilag elismert.


Ha szeretnéd az újdonságokat közvetlenül az emailfiókodba megkapni, akkor iratkozz fel a hírlevélre vagy regisztrálj. Én ez utóbbit javaslom, mert a gdpr miatt ugyanazokat a dolgokat kell jóváhagynod (semmi különbség), viszont regisztráltként INGYEN hozzáférsz az ÖSSZES NYELVTANI MAGYARÁZATHOZ, illetve KORLÁTLANUL a nyelvtanulást segítő JÁTÉKOKHOZ.

Regisztrálok


A tartózkodásról itt olvashatsz (ezeket az információkat érdemes mindig frissen ellenőrizni, mert változnak)

Visszalépés az előző oldalra...