Hogyan olvassunk?

Hogyan olvassunk?
publikálva: 2018. március 28.
 

A tanulással kapcsolatban már állítottam egy párszor, hogy ha nem is könnyű, de azért nem is ördöngösség. Az elsődleges dolog, amiben hiszek, hogy ha sokszor hallgatod, akkor előbb-utóbb meg is jegyzed, legyen az bármi is. Vannak azonban más dolgok, amelyek tovább segíthetik a nyelvtanulást. Viel Spaß!

Ezek közül az egyik az idegen nyelvű könyvek olvasása. Most ahhoz szeretnék néhány tippet adni, hogyan teheted hatékonnyá magát az olvasást. Később majd foglalkozunk azzal is, hogy milyen módszereket alkalmazz, ha külföldi könyveket olvasol.

Fontos, megjegyezni, hogy ha olyan dolgot kell olvasnunk, ami nem köti le a figyelmünket, akkor bizony nehéz tartósan koncentrálni. Ezért segíts az elmédnek. Ha aláhúzással emeled ki a lényeget, azt tedd a bal kezeddel (ha balkezes vagy, akkor jobb kézzel), mert így jobban odafigyelsz. Próbáld ki.

Készíts az olvasottakról gondolati térképet. Ennek lényege, hogy egy A4-es méretű papíron színes ceruzával, tollal rajzolsz egy térképszerű vázlatot, ami az általad olvasott dolgok logikai (a te saját logikád) összefüggéseit ábrázolja. A színek hatékonyságáról röviden már volt szó. A gondolati térképpel pedig még foglalkozunk részletesen.

Arról is volt már szó, hogy könnyebb megjegyezni az olyan dolgokat, amiről már hallottunk, és amit valamilyen rendszerbe bele tudunk illeszteni. Ha teljesen új a téma, amiről olvasol, úgy tudod ismertté tenni a magad számára, vagy legalábbis egy keretet biztosítani hozzá, hogy mielőtt belefogsz az olvasásba, alaposan áttanulmányozod a tartalomjegyzéket. Lehetőleg többször is, mert ez igazából az elsajátítandó anyag struktúrája. Röviden-tömören minden benne van, amiről szó lesz. Lapozz bele a könyvbe és nézd meg, hogy nagyjából milyen az egyes fejezetek belső szerkezete. Segíthet még az előzetes ismeretek bővítésében, ha elolvasod a könyv bevezetőjét és összefoglalóját, ezek mindig tömören tartalmaznak mindent, amiről szó lesz. Ismeretlen anyag esetén csak akkor kezdj az olvasáshoz, ha már nagyjából tudod, hogy mire számíthatsz, mi vár rád. Hidd el, így sokkal hatékonyabban tudod megjegyezni a tanulnivalókat.

Különösen, ha idegen nyelven olvasol, két-három oldal után állj meg, és gondold végig, hogy mit olvastál, tegyél fel kérdéseket, győződj meg róla, hogy valóban megértetted, amiről szó volt. A kérdések megfogalmazása és azok megválaszolása nagyon hatékony módszer, akár idegen nyelvet tanulsz, akár anyanyelvű szöveget kell megértened és megjegyezned.

Ha befejezted az olvasást, akkor várj egy kicsit, amíg valami másba kezdesz. Tedd félre a könyvet és néhány percig csak gondolkodj azon, hogy miről is olvastál. Hagyd megérni magadban az olvasottakat. Ez egyrészt elmélyíti a tudást, hiszen már ismétlésnek számít, másrészt pedig tartsd mindig szem előtt, hogy memóriánk úgy működik, hogy ha azonnal új információval "terheljük", képes törölni a korábbiakat. Így meg akkor fölösleges volt, amit eddig csináltál.

Egy tipp a hatékony tanuláshoz (legyen szó bármi megtanulandóról). Akkor jársz el a legjobban, ha a tanulásra szánt idő kb. 60%-át fordítod az új anyag elsajátítására és 40%-ot pedig az ismétlésre, a tanultak ellenőrzésére. Ezt az arányt soha ne hagyd figyelmen kívül.

Hajrá!

 

A figyelemről

Visszalépés az előző oldalra...