Új napirend kell!

Új napirend kell!
publikálva: 2018. február 5.
 

Ha tetszik, ha nem. Ezt nem úszhatod meg. De segítek, hogyan csináld. Viel Spaß!

Mert ugye eddig is tökéletesen ki tudtad tölteni a nap 24 óráját? És abban a 24 órában nem volt benne a tanulás. Arra vonatkozóan már adtam tanácsot, hogy hogyan tudod átszervezni egy kicsit az életed, és magadnak is bebizonyítani, hogy igenis van időd a tanulásra.

Mindegy, hogy ez napi 10 perc, vagy két óra, a lényeg, hogy rendszeres legyen, és legyen helye MINDEN nap a napirendedben. Nem dönthetsz úgy, hogy valamelyik nap kihagyod a tanulásra szánt időt, és inkább sétálni mész, vagy moziba, vagy inkább gyorsan kitakarítasz, mert akkor legközelebb is megteszed, majd megint, és újra jön az a helyzet, amit a céloknál leírtam: egyszer csak azt veszed észre, hogy feladtad. Ezt pedig nem akarod, ugye?

Szintén a célok résznél írtam már, hogy apróbb részcélokat kell kitűznöd, annak megfelelően, hogy mennyi időt tudsz a tanulásra szánni. Tehát ezért is fontos a napirend, hogy tudd, mennyi az annyi naponta.

Álljon itt még néhány tanács és ötlet, hogyan bővítheted, vagy inkább alakíthatod át a napirended úgy, hogy abba minél több idő beleférjen, amit a német tanulásra szánsz. Mert nem győzöm hangsúlyozni, hogy a rendszeresség a lényeg. Vedd elő megint az a papírt, amire a múltkor felírtad, hogy mennyi időt töltesz TV-nézéssel. Na, most ezt kiegészítjük azzal, hogy mennyi ebből az az idő, amit felesleges TV-nézéssel töltesz, és mennyi az, amikor hírekhez, információkhoz jutsz hozzá. Mert a híreket és információkat nyugodtan beszerezheted németül is. Ha kezdő vagy, akkor se vesd el ezt az ötletet, mert hidd el, sokkal több minden megragad a fejedben, mint gondolnád. Különösen úgy, hogy a televíziónak meg van az az előnye, hogy képekkel is támogatja a megértést. Másrészt pedig közben szokod a nyelv dallamát, a kiejtést. A szövegértést soha nem lehet eleget gyakorolni!

Ugyanez érvényes az újságolvasásra és az internetezésre is. Amiket eddig magyar lapokból és magyar nyelvű oldalakról gyűjtöttél össze információt, azt mostantól kezdve németül is megteheted, legyen ez napi politika, gazdaság (abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy olyan országban élünk, ahol jelentős a német kisebbség aránya, és számukra jónéhány kiadvány és internetes oldal készül, ezt ne felejtsd el). Hidd el, hogy kezdőként is megvannak a szintednek megfelelő cikkek, tartalmak a világhálón. Segíteni fogok benne, hogy ezeket megtaláld, de ha gondolod, máris elkezdheted a keresgélést.

Amire még viszonylag sok időnk megy el, az az utazás. Használjuk ki ezt az időt is. Mindegy, hogy tömegközlekedéssel vagy autóval jársz dolgozni, közben mindig hallgathatsz valamit, csak mostantól mindent németül. Ma már szzámtalan dal, mese, hangoskönyv, akár wikipédiás cikk is hozzáférhető MP3 formátumban, amit bármikor, bárhol hallgathatsz. Még csak különösebben figyelned sem kell rá, akkor is „beeszi” magát a füleden keresztül az agyadba. Egyetlen kivétel van: ha kerékpárral jársz munkába, ott azért nem ajánlom, hogy zenét, vagy hangoskönyvet, vagy bármi mást hallgass, mert ne feledd, az balesetveszélyes.

Hamarosan elkészítek egy olyan linkgyűjteményt, ahonnan a fentebb leírt tartalmakhoz hozzájuthatsz, vagy legalábbis kiindulópontok lehetnek a kereséshez. Addig is a házi feladatod, a napirendedben megtalálni a helyet a tanulásnak. Menni fog, hidd el!

 

Még a felnőttkori tanulásról

Visszalépés az előző oldalra...