A tanulás és a rendszeresség

A tanulás és a rendszeresség
publikálva: 2018. május 29.
 

Ebben a bejegyzésben arra szeretnék kitérni, hogy miért fontos a rendszeresség. Szeretném, ha látnád Te is, hogy miért hatékonyabb napi 10 percet foglalkozni a német nyelvvel, mint kéthetente három órát. Remélem, hasznosnak találod. Viel Spaß!

Arról már beszéltünk, hogy mindenképpen át kell alakítanod az életed, mert ha ezt nem teszed, akkor minden ugyanúgy zajlik majd tovább, mint eddig, tehát németül sem fogsz megtanulni, ahogy eddig sem tetted. Pedig már van célod, hogy mire szeretnéd használni a nyelvet, tehát biztosan sikerülne, ha szakítanál időt rá.

Szóval, célod van, időt már tudsz szakítani, azt kell már csak eldöntened, hogy milyen ütemben akarsz haladni. (Ezt nyilván az is befolyásolja, hogy mennyi időt tudsz tanulásra szánni.) Gondolj bele abba, hogy a gyerekek hogyan tanulják meg az anyanyelvüket (ami ugye szintén egy nyelv, és a legelején számukra is idegen) anélkül, hogy nyelvtanárhoz járnának, tudnának írni, olvasni és egyéb ilyen huncutságokat, amikről azt gondoljuk, hogy elengedhetetlen a nyelvtanuláshoz. Semmi más nem történik velük, mint hogy napi kb. 12 órában hallják a nyelvet, nyelvi környzetben vannak. Ebből az egyik lényeges momentum, hogy hallják (erről is volt már szó), a másik pedig, hogy napi rendszerességgel. Így az egyik nap hallott dolgok, másnap vagy harmadnap újra előkerülnek, ismétlődnek, rögzülnek. Ez az egyik titok.

A másik pedig az, hogy a rendszeres tanulás, agyunk tornáztatása elősegíti az agyban az idegsejtek közötti kapcsolatok kialakulását és megerősödését, illetve megnöveli az idegsejtnyúlványok számát is. Ez pedig a későbbi tanulást könnyíti meg jelentősen, ugyanis hozzájárul agyunk rugalmasságának megőrzéséhez. Tehát igazából el kell kezdeni, és nem szabad feladni. Mert így olyan folyamatok indulnak el bennünk, amelyek mind egyre könnyebbé teszik a nyelv tanulását.

Még egyszer szeretném hagsúlyozni, hogy mennyire fontos az, hogy döntsd el, mennyi az az idő, amit biztosan tanulásra tudsz szánni és ragaszkodj is ehhez minden nap. Karácsonykor is, a szülinapodon is, és ha nyaralsz akkor is. Legyen olyan, mint a reggeli, vagy a fogmosás, vagy a napi tisztálkodás. Hidd el, egy-két hónap után már hiányzik is, ha nem foglalkozol a némettel. Amint már mondtam, legyen szent a napirendedben az az időpont, amikor tanulsz. Nem lehet helyette mást csinálni. Különösen úgy nem, ha otthon, online módon tanulsz. Mert ilyenkor hiányzik a rendszeres tanári irányítás, számonkérés. Tehát magadnak kell erősnek lenned, és szem előtt tartva a célodat, haladni előre. Én abban tudok segíteni, hogy rendelkezésedre bocsájtom az önálló tanuláshoz szükséges anyagot és biztatlak. A többi rajtad múlik.

Visszalépés az előző oldalra...